waxen van ski’s en snowboard

Waarom moeten ski’s en snowboards gewaxt worden?

Belangrijkste reden is veiligheid. Met een goede waxlaag in je ski’s of snowboard ben je goed wendbaar op de pistes, en voorkom je ongelukken doordat je tijdig kunt uitwijken (oa voor mensen op niet gewaxte ski’s en snowboards). Daarnaast is het gewoon fijner skiën, en is het beter voor je materiaal. “uitgedroogde” snowboards en ski’s beperken de levensduur.

Hoe vaak?

Afhankelijk van de condities, maar na maximaal een dag of 6 is het wel noodzakelijk om ski’s en snowboards te laten waxen. Verder is het sterk aan te bevelen om je materiaal te laten waxen voordat je alles weer op zolder of in de garage zet voor het volgend seizoen. Dat voorkomt het uitdrogen van het loopvlak. Deze “stallingswaxlaag” hoeft niet gepolijst te worden, maar dient uitsluitend om de ski’s niet te laten uitdrogen. Daarna weer waxen, polijsten, en eventueel slijpen voordat je naar de sneeuw gaat. Advies is dus om (minimaal) tweemaal per jaar te waxen.

Type wax

Er zijn heel veel verschillende merken en temperatuurafhankelijke wax producten. Veelal zijn temperatuur specifieke waxen niet zinvol voor 95% van de wintersporters. Uitzonderingen zijn extreme kou ( < -14), of erg hoge temperaturen ( > + 2 ).  Het gebruik van een All Temperature wax is dus aan te bevelen, al dan niet fluor houdend. Laat het even weten of je naar een gebied gaat waar de weersomstandigheden boven de +0 zijn (Winterberg in het voorjaar bijvoorbeeld) of lager dan -14 zijn, dan kan ik daar rekening mee houden, en kan er een additief aan de wax toegevoegd worden. Het waxen gebeurt uiteraard handmatig.

Ik maak gebruik van Hertel skiwax:

Hertel Super Hotsause (all Temp wax)

Hertel Racing 739 (Race wax all temp)

© Columbus Outdoor 2021